Selecteer een pagina
Koninginneweg 150, de voormalige huishoudschool

Laatste nieuws

Hier het laatste nieuws

Verkiezingsprogramma

Hier staan wij voor

Onze kandidatenlijst

Neem contact met ons op

HERBESTEMMINGSONDERZOEK VOOR DE VOORMALIGE HUISHOUDSCHOOL IN RIDDERKERK

https://www.boei.nl/sites/default/files/styles/project-overview-medium/public/Huishoudschool%20Ridderkerk.jpg?itok=AXPpQT9k

ZEER HOGE WAARDE CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART WOONGEBIEDEN RIDDERKERK

‘Christelijke Industrie- en Huishoudschool’

Oorspronkelijke functie: Schoolcomplex

Huidige functie: Bedrijfsverzamelgebouw

Bouwjaar: 1950-1951, uitbreiding 1900 architect W. van der Gijp Omschrijving: Schoolcomplex (hoekligging) van diverse geschakelde volumes met kelder rondom schoolplein.

Voornamelijk eenlaags onder schilddaken. Deels tweelaags, o.a. gymzaal.

Traditionele wederopbouw met invloed Delftse school. Nok hoofdvolume met kleine toren aan de M. van Comenestraat. Gevels van geel halfsteens metselwerk (deels met trasraam van donkerder steen) met uitspringende muurdammen. Voornamelijk samengestelde (hoge) stalen raamkozijnen. Terugliggende entree onder luifel. Schilddaken van rode opnieuw verbeterde holle pannen. Zinken mastgoten, hogere volumes met getimmerde bakgoten. Toren met voorheen een luidklok, gedekt met rode dakleien. Hoge gemetselde schoorsteen met vierkant uurwerk.

Schoolplein met o.a. monumentale Vleugelnoot boom.

Schoolplantsoen afgewerkt met omlopende lage tuinmuur in siermetselwerk.

Bijzonder kenmerk: toren.

Motivering: Samenhang en context, zichtbaarheid, representativiteit, conservering, gaafheid Van zeer hoge waarde vanwege de gave en traditionele architectuur met bijzondere details, vanwege de complexmatige aanleg met markante hoekligging en vanwege de cultuurhistorische betekenis als vroeg naoorlogs christelijk schoolcomplex.

BOEi is in opdracht van de Gemeente Ridderkerk op zoek naar nieuwe functies voor de voormalige Huishoudschool, gelegen aan de Koninginneweg 150. Het gebouw is in 1951 ontworpen door W. van der Gijp en valt op door de traditionele architectuur en het grotendeels authentieke interieur. Een bijzondere, onderscheidende functie past binnen de beoogde herbestemming, zoals een kleine bierbrouwerij, een design studio, start-up of een food-concept.