Selecteer een pagina
Afvalbeleid (collum Combinatie 27-09-2021)

Laatste nieuws

Hier het laatste nieuws

Verkiezingsprogramma

Hier staan wij voor

Onze kandidatenlijst

Neem contact met ons op

BURGER OP 1 heeft vanaf het begin problemen gehad met het nieuwe afvalbeleid. Begrijp ons goed, ook wij zijn voor afvalscheiding en een gezond milieu! maar dit beleid gaat voor een hoop problemen zorgen. We lezen nu dat we afvalheffing gaan betalen van 0.75 cent per zak of 3 euro per minicontainer terwijl dit tarief nog in de raad van 16 december besproken wordt. In de raad is ooit afgesproken dat we een vast bedrag voor afvalheffing zouden blijven betalen en dan 2 zakken per week of 1 minicontainer per 2 weken ‘gratis’ zouden kunnen aanbieden. In 2022 betalen we dus nog een vast bedrag voor de afvalheffing, worden klepbewegingen en containerlossingen geteld, maar betalen we nog niet extra per zak of lossing, vanaf 2023 gaat u betalen voor ‘extra afval’.

BURGER OP 1 heeft problemen met het feit dat er nog steeds géén oplossing is voor het incontinentie materiaal! Hoe gaat dat straks? Dit moet dagelijks weggegooid worden, dat zijn dus 7 klepbewegingen in de week! Daarin kan je NIET besparen op afval, dat is wat het is. En dit in de minicontainer doen is mooi, maar die moet dan geen twee weken ongeledigd blijven. Dit geldt ook voor baby-luiers! Over dat eerste wordt nagedacht, dat is geen keus. De babyluiers horen bij het leven, dit is wel een keus en daarin zijn wel andere oplossingen mogelijk. Ouderen en mensen met een beperking kunnen geen volle vuilniszak in de ondergrondse container krijgen, maar wel kleine zakjes en dit zullen ze regelmatig moeten wegbrengen hetgeen extra geld kost. Dit is o.a. een gevolg van zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, hetgeen wij toejuichen maar ga dit dan niet op deze manier ‘beboeten’. Dit kan voorkomen dat mensen de zakken elders gaan dumpen. De ondergrondse GFT en papier containers kunnen ook alleen nog geopend worden met de afvalpas. Dat blijft voorlopig nog ‘onbeboet’. BURGER OP 1 doet er alles aan deze zaken onder de aandacht van de wethouder te brengen. Een oplossing daarvoor ligt naar ons idee alleen in het ‘belonen’ als je het wél redt met 2 klepbewegingen of de containerlediging per 2 weken! Kijk ook bij het bedrijfsleven hoe je de rest-afvalstroom kan beperken, daar is veel winst te behalen. .

Wij hebben problemen met het feit dat ons restafval in Friesland wordt verwerkt. denkend aan de km’s, uitstoot en files. Dit kan n.l. ook in Rotterdam. BURGER OP 1 ziet hierin één oplossing, belonen voor het terugdraaien van het huishoudelijk afval, ga in overleg met ondernemers, houd het afval in de regio, kijk hoe je met incontinentie materiaal omgaat én hou het gratis ophalen van grof vuil bijvoorbeeld een of twee keer per jaar gratis.

Wilt u reageren mail coule2406@gmail.com.

Stefan Coule, burgerlid BURGER OP 1