Allen van harte welkom tijdens deze feestelijke opening van de mooie tentoonstelling over het 100-jarig bestaan van de Rijsoordse Christelijke Muziekvereniging ‘Sursum Corda’.
‘Sursum Corda’ is een bloeiende vereniging met allure, die al sinds ruim 100 jaar een bijzondere plaats inneemt in de Rijsoordse samenleving.
‘Sursum Corda’ heeft diverse betekenissen; “Harten omhoog, “Verheft uw hart” of “Haal jullie harten op” …….’Welnu, dát doen we dan ook’ is een hartenkreet van de vereniging geworden.
Rijsoords eerste muziekvereniging was het ‘Christelijk Fanfarecorps Concordia’ , opgericht in 1903. Op een oude foto is te zien dat dit meest blazers waren, met één trommel en één triangel, bij elkaar 27 muzikanten. Met ‘Concordia’ werd al met succes aan concoursen deelgenomen. In 1914 werden de repetities gestaakt, vanwege de eerste wereldoorlog. Maar in april 1915 heeft Concordia het verenigingsgebouw ‘Volksbelang’ aan de Mauritsweg Rijsoord, nog met een uitvoering in gebruik genomen.
In 1918, na de demobilisatie, werd de draad weer opgepakt, nu onder de naam ‘Harmonie vereniging Sursum Corda’. Dat werden gouden tijden voor de vereniging, leden genoeg met voldoende kwaliteit waardoor men veel concoursen kon winnen. Toch kwam daar in 1929 de klad in……crisis binnen de vereniging door een drastisch teruglopend ledenaantal. Er bleven net genoeg leden over om als dubbel-kwartet door te gaan. Wederom met succes. Toch bleef het verlangen er om in een volledig corps te spelen. Naar aanleiding van een advertentie, waarop veel reacties kwamen kon men een doorstart maken. Er werd druk gerepeteerd, nog steeds in het Volksbelang, en binnen de kortste keren kon men in de straten van Rijsoord weer genieten van de muziek van ‘Sursum Corda’.
Tijdens de éérste jaren van de tweede wereldoorlog mocht nog gemusiceerd worden, de laatste jaren niet meer vanwege ‘niet instemmen’ met de door de Duitsers ingestelde Cultuurkamer.
Direct na de oorlog, mei 1945 werd weer druk geoefend én gespeeld. Een gedenkwaardige mars door Rijsoord/Ridderkerk vond plaats in februari 1947, naar aanleiding van de geboorte van Prinses Marijke. Het vroor toen een paar graden, en van blazen kwam al snel niet veel meer terecht. De ventielen van de blaasinstrumenten liepen vast door de kou…. De muzikanten hadden daar géén last van, die liepen op een andere manier ‘vast’, zij werden door omstanders volop voorzien van antivries. Zo ging dat in die jaren.
Al in 1959 is ‘Sursum Corda’ begonnen met het inzamelen en verkopen van oud papier voor extra inkomsten. In dit geval voor nieuwe petten. Sinds die tijd is oud papier, eerst incidenteel en later structureel een bron van inkomsten geworden voor de vereniging, tot 2018. Eén keer was men zo enthousiast bezig om de dozen ‘oud papier’ in de vrachtwagen te gooien, dat per ongeluk een grote doos met partituren, bladmuziek én muziekstandaards in de vrachtwagen werd gegooid….ja…het was wel vreemd…het rammelde wat………. nú kan er om gelachen worden…..
Wederom wist ‘Sursum Corda’ op te klimmen tot een vereniging die vele concoursen wist te winnen. Ze hadden veel leden die met elkaar veel plezier én muziek maakten. In de jaren 60 liep het ledental wederom terug, maar de oprichting van een drumband, in januari dat jaar, was een uitkomst voor het orkest, hoewel er een aantal orkestleden (van de oude stempel) op tegen waren. Tot dan waren er maar één of twee slagwerkers die tijdens het marsen buiten ter afwisseling de ‘model- en schotse marsen’ sloegen.
Er werden zes platte trommen gekócht, en zes ‘dieptrommen’ zelf gemaakte, met koordspanning en kunst (kalfo) tromvellen (die nat gerold moesten worden met een lepel om de hoepel). “Doe het zelf “stond hoog in het vaandel en er werden nog een grote trom en twee paukentrommen gefabriceerd.
In 1969 is de naam veranderd in de ‘Christelijke Muziek Vereniging Sursum Corda’ en werd een majorette corps toegevoegd. Hiermee werd in 1972 voor de eerste keer aan de vijfjaarlijkse Gondelvaart in Rijsoord deelgenomen. Musiceren op een groot vlot……zie de foto’s hier binnen. Vanaf die tijd vaart ‘Sursum Corda’ elke vijf jaar aan kop van de vloot van versierde en verlichte boten op de Waal.
Inmiddels werd gerepeteerd in het gebouw van de voormalige ‘noodslacht’ aan de Lagendijk, gebouw ‘De Overslag’ wat in 1978 grootschalig verbouwd is. Vanaf 1984 kon Sursum Corda het pand van de Anne-de-Vriessschool huren van de gemeente, later kopen, en is dit nu hét verenigingsgebouw genaamd ‘de Kraaijenoot’.
Eén jaar daarvoor, 1983 bestond het corps 65 jaar. Aanleiding om een uitwisseling van corpsen te doen met de ‘Musikkapelle Mühlbach’ uit Bad Neustad. Dat was een groot succes en enorm gezellig. Toen Sursum Corda 75 jaar bestond werd dit jubileum aangegrepen om nogmaals een uitwisseling te organiseren nu met de ‘Musikkapelle Gerlos’ in Oostenrijk. Ook dit was een groot succes.
In 2004 is men begonnen met een eigen herfst-markt ‘de Herfstkoekeloere’ en oliebakken rond de jaarwisseling. Koekeloeren betekent o.a. ‘rond kijken, en vooral lang’….een bijzonder toepasselijke naam voor een rommelmarkt, hoe langer je rond kijkt, des te groter de kans dat je iets koopt. Dit om de clubkas jaarlijks aan te vullen.
De vereniging bestaat nu uit een fanfare orkest, een jeugdorkest, een blokfluitgroep, het majorettepeleton en blaaskapel de Kraaienbloazers, en de drumband. Ze hebben nu ongeveer 75 leden, máár……nieuwe leden zijn altijd welkom!
Op de foto’s kunt u zien wat Sursum Corda allemaal ik hun mars heeft. Van het begeleiden van optochten tot het geven van bijzonder thema optredens.
Bij dit jubileum is gekozen voor een andere invulling dan andere jubilea, en hier kunnen we allemaal van genieten. Naast het gewone jaarprogramma, is er deze tentoonstelling in de Oudheidskamer Ridderkerk t/m 14 april. -9 maart a.s. jubileum concert in de Opstandingskerk Rijsoord -25 mei de jubileum receptie -9 juni de jubileumfeestavond.
Muzikanten, leden en bestuur van Sursum Corda, van harte gefeliciteerd met dit fantastische jubileum….op naar de volgende 100 jaar!
Bovenkant formulier
Onderkant formulier