Combinatie oktober 2015:
Attentie voor de buurtpreventie!!
Vrijdag, een enkele week geleden, had ik de eer mee te lopen met de buurtpreventie Ridderkerk Centrum-Oost.
Deze buurtpreventie is één van de drie buurtpreventie teams in Ridderkerk, we hebben ook een buurtpreventieteam in Drievliet en Bolnes. De eerste twee bestaan nu ruim 5 jaar, het buurtpreventie team Bolnes bestaat al ongeveer 10 jaar.
Buurtpreventie is opgezet door inwoners die hechten aan veiligheid in de wijk, en zich daarvoor daadwerkelijk in willen zetten. Zij worden ondersteund door de politie, de gemeente Ridderkerk, het wijkoverleg, Woonvisie, Sport & Welzijn en de andere buurtpreventies.
Buurtpreventie Centrum-Oost, heeft zijn thuisbasis aan de Jan-Luykenstraat, vanwaar de rondes starten. Men loopt in goed zichtbare hessen jassen. Die vrijdagavond was het weer prima, de hes voldeed. Uitgerust met een goede zaklamp de ‘back-up telefoon’ waarmee de politie met één druk op een knop bereikbaar is, én nadat we ons aangemeld hadden bij de politie konden we onze ronde starten. Het was ongeveer half negen. Tijdstip en weer maakten dat er aardig wat mensen op straat waren. Wat mij opviel is dat veel mensen je groeten, in de herkenbare kleding. De ronde gaat op vrijdagavond altijd langs en door het winkelcentrum, waar het dan tegen sluitingstijd loopt. Ook de winkeliers groeten, en herkennen ons.
Buurtpreventie, het woord zegt het al, heeft een preventieve rol. Men kijkt naar openstaande ramen en ladders die zichtbaar achtergelaten zijn, maar men spreekt ook mensen aan die daartoe aanleiding geven.
Dat was ook die avond aan de orde. Dit gaat dan als volgt als we iemand zien die erg luidruchtig is: ‘daar ga ik een praatje mee maken’. Diegene stapte op de bewust persoon af. Het praatje begint dan met de volgende vragen: ‘hoi, hoe gaat het met jou? Vind je het gezellig hier? Heb je nog plannen vanavond? Eigenlijk vinden wij dat je best hard praat. Vind je dat zelf ook? Misschien is het wel verstandig van lieverlee naar huis te gaan. We wensen je verder een prettige avond’. Je ziet dan dat er een prettig gesprekje ontstaat, en dat gebeurt vaak. Een prettig gesprek maar de overlast gever weet dat hij of zij in de gaten wordt gehouden. Heeft het team de indruk dat de overlastgever door gaat, wordt contact opgenomen met de politie, die neemt de locatie dan op in de ronde. Even later hebben we dit gesprek even geëvalueerd. Ik kreeg de vragen: ’was die persoon alleen? Kan je een signalement geven? Had je de indruk dat hij of zij gedronken of gebruikt had? Zag je waar ik, (degene die niet het gesprek aanging) ging staan? Weet je waarom ik zo ging staan?’ Toen stond ik met een mond vol tanden, ik kon er geen zinnige antwoorden op geven. Zij uiteraard wel! Ik ben echt onder de indruk van de rustige en professionele aanpak van de teams!! Onderweg, naar mijn idee al kletsend, waarbij ik een enthousiaste uitleg kreeg over het werk binnen de buurtpreventie, lopen we bewust een route. Er lag een lijstje gereed voordat we vertrokken, met daarop lokaties waar recent iets niet in orde was. Dat kan een plek zijn waar opeens veel zwerfafval ligt, of een losse stoeptegel of een brandgang waar geen verlichting is en die extra gecontroleerd wordt. Melding als deze laatsten worden doorgeven aan de gemeente en Woonvisie als dat aan de orde is. Wordt overlast gesignaleerd van bijvoorbeeld jongeren (wat daar vaker voorkomt) wordt dit overlegd met de jongerenwerkers van Sport&Welzijn. Eenmaal terug in de ‘kantine’ is er koffie, tijd om na te praten, tijd om een kort verslag te maken, en heel belangrijk, aan de politie door te geven dat men weer ‘binnen’ is, en of zij een straat of park in de ronde mee willen nemen.
Ik vond het een geweldige ervaring, vanwege de professionele aanpak en organisatie, maar vooral ook vanwege de teamgeest, het samenwerken, en de enorm goede sfeer onderling.
De buurtpreventies zouden graag meer mensen in hun organisatie hebben, dat kan zijn om mee te lopen, maar ook om administratieve taken op te pakken. Bent u ook nieuwsgierig naar het werk van deze vrijwilligers, bezoek dan hun websites.
Petra van Nes- de Man
In januari 2018 heb ik weer een rondje gelopen met deze buurtpreventie. Op een regenachtige dinsdagavond. Het was rustig op straat. We hebben de restanten van wat ‘lijm snuivers’ achterlaten, lege tubes, ontdekt en deze gefotografeerd en doorgegeven aan de politie. Verder gesproken over wat speelt in de wijk, zoals overlast van hang-jongeren, en hoe daar mee omgegaan wordt. Kortom weer een interessante avond!
Inmiddels organiseert de buurtpreventie Centrum/Oost ook buurtpreventie in wijk West, en heeft Slikkerveer zijn eigen team.